8 Mart 2012 Perşembe

Mantı ( Koca Kulak)




 
Aslında mantı olarak bilinir ama bizim ailede adı kocakulaktır. Yapması bana göre zahmetli olmasına karşın her yemekte olduğu gibi bir oturuş da bitiveriyor. Hamur işlerini seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Genelde annemle birlikte yaparız, ben sadece kapatılmasına yardım ederim. Bir keresinde kendi başıma denemiştim. Hamur açma kısmında epey zorlandığımı söyleyebilirim ama sonuç gayet başarılı.
Yapılışı aslında çok basit. Bir kabın içerisine iki avuç kadar un koyulur. Ortası havuz gibi açılır 2 yumurta, biraz tuz ve su ile hamur yoğurulur. Biraz dinlenmeye bırakılır ki hamur kolay açılsın. Diğer tarafta orta boy soğan rendelenir, 250 gr. kadar kıyma, tuz, karabiber ile güzelce karıştırılır. Hamur 2 bezeye bölünüp açılır, kare kare kesilir.İçi kıyma ile doldurulur. İlk önce üçgen olarak kapatılır sonra iki yanından tutup kıvırarak kulak şekli verilir.  Büyükçe bir tencerede su kaynatılır. Makarna haşlar gibi biraz tuz ve sıvı yağ eklenip hamurlar kaynar suya yavaşta bırakılır. Pişme süresi tamamen damak zevkinize bağlı. En son suyu süzülür üzerine tereyağ kızdırılır. Servis anında sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli naneli yağ ile servis yapılır.
Çerkezler bunun içerisine lor ve kuru naneyi karıştırıp koyarlar ve üçgen şekilde kapatırlar. Aynı şekilde pişirip  tereyağ ile servis ederler adına da matas derler. Oda çok lezzetli olur. 

1 yorum:

  1. Merhaba,

    Ben de Gönen'liyim bu mantıyı annemlerle hep yaparız :) Görünce canım çekti..

    YanıtlaSil