18 Mart 2012 Pazar

Zeytinyağlı Pırasa

Pırasa besin değeri açısından oldukça zengindir. C vitamini deposudur, kansızlığa iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır. Sayamadığım daha bir çok faydası olduğu da kesindir. Genelde çok sevilmez bende eskiden yemeyenlerdendim. Şimdiyse bayılıyorum. Allahdan o kadar çok yemek seçen kızım Defne'de pırasayı çok seviyor. Yalnız değişik pişirilme tekniklerini çok fazla bilmemekle birlikte bir bu resimde gördüğünüz yemeğini, birde börek içinde kullanıyoruz . Aslında pırasa yemekleri konulu bir etkinlik başlatılsa ve biz bilmeyenlerde değişik şekillerini öğrensek hiç fena olmaz herhalde. Ben bu alemde henüz çok yeni olduğum için bunu usta arkadaşlara bir öneri olarak sunuyorum.  
1 demet pırasa 
2 adet havuç
1 kuru soğan 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı şeker 
Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Yarım su bardağı pirinç
Yarım limon suyu 
Pırasaların üst kabuklarını soyup, 2-3 cm kadar genişliğinde verev verev kesiyoruz. Güzelce yıkıyoruz. Tencerenin dibine halka halka doğradığımız havuçları onun üstüne küp doğradığımız soğanları, pırasaları, tuzunu, şekerini ve zeytinyağını koyup orta ateşte pişirilmeye bırakıyoruz. (Tüm sebzeler çiğden tencere koyulur.) Pırasalar suyunu salıncaya kadar karıştırmak yok. Aslında bunu yeni annemden öğrendim. O hiç karıştırmıyor tencereyi eliyle sallıyor. Bu yöntemde pırasalarda ayrılmamış oluyor. Gerektiği kadar su ekliyoruz. Pırasaların pişmesine yakın yıkanmış pirinci ilave edip, pirinçler diriliğini kaybetmeyecek şekilde pişiriyoruz. İndirmeye yakın yarım limon suyunu da ilave edip ocağın altını kapatıyoruz. Biraz tencerede ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis kabına alıyoruz. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder