31 Ocak 2012 Salı

ŞEKERPARE

Tarif annemden. Şerbetli tatlı olmasına rağmen öyle çok şerbetli olmuyor. Aşağıdaki ölçülerle yaklaşık 2 tepsi şekerpareniz olacaktır. Ben miktarını azaltarak yapıyorum. Örneğin 2 yumurta, 2 toz şeker gibi. Eğer şeker miktarını çok bulursanız onuda azaltın, ben denedim öylede güzel oluyor. 

3 yumurta 
3 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karbonat veya kabartma tozu
1 paket vanilya 
Aldığı kadar un 
Üzeri için fındık

Şerbeti:
 4 su bardağı şeker            
4 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Hamura başlamadan önce şeker ve suyu bir kaba boşaltıp arada sırada karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Şerbetin özelliği kaynatılmaması.
Tüm malzemeler karıştırlır aldığı kadar unla orta sertlikte bir hamur elde edilir. Zaten hamur elinize yapışmamaya başladığı zaman anlıyacaksınızdır. Hamurda ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır tepsiye dizilir. Bu arada hamur yağlı olduğu için tepsiyi yağlamanıza gerek yok, yapışmıyor. Üzeri fındık ile süslenir.Kızgın fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.
Bir püf noktası karbonatın üzerine biraz limon sıkılıp köpük köpük kabarması sağlanır ki karbonat kokusu ve tadı hamurda çok fazla hissedilmesin.
Fırından çıkan tatlılarımızın üzerine şerbetimizi döküp mümkünse üzerini başka bir tepsi yardımıyla kapatıyoruz. Tatlı şerbetini hemen çekecektir.
Afiyet olsun...


1 yorum:

  1. Burcucum, ellerine sağlık...Yemiş
    kadar oldum ! Bu yaz bahçemizde oturup şekerparelerimizi yemeyi diliyorum !!! Çayı ben demlerim !!!

    YanıtlaSil